20 Şubat 2014 Perşembe

Tarhana Corbasi (mis gibi)

Naber? Bulasiklari yikadin mi?

Ay sonuna yakin su gunlerde cepte kalan eser miktarda parayi dun ete vermis olmamizdan dolayi bugun corbaya talimiz degerli okuyucu. Sevkin kirilmasin, moralin bozulmasin. Tarhana corbasi da ne guzel bir corbamizdir. Hastayim diye yalan soyleyip okula gitmedigin soguk kis gunlerinde sarilip yattigin battaniye gibidir; huzur verir, mutlu eder.

Simdi bastan anlasalim, tahmin ettigin gibi bu tarhana tarifi benim annemin tarifi ve bu tarifi kullanarak tarhana corbasi pisirdiginde cok buyuk ihtimal tadi benim annemin corbasina benzeyecek. Sonuc olarak lezzet konusunda "sanki bu aksam bize yemege gelmissin de annem tarhana corbasi pisirmis" performansi alman muhtemel. Yalniz ovunmek gibi olmasin annem cok sahane tarhana corbasi yapar, onu da belirteyim.  Neyse, sadede geleyim.

Malzemeler:

  • Tarhana
  • Domates salcasi
  • Tavuk bulyon
  • Aycicek yagi
  • Tuz 
  • Su
  • Istersen biraz beyaz peynir 
  • Belki de sogan.
  • Tursu da guzel olur


Malzemeler super ucuz ve cogu zaman evde bulunan seyler. Pisirme kismini anlatayim. (Su esnada bir yandan da corbayi kasikliyorum sevgili okuyucu, sahane corba olmus).

Pisirme:

Tencereye iki kasik aycicek yagi koyup orta ateste 30 saniye kadar isitiyoruz. Hemen ardindan tencereye iki kasik tarhana ekleyip ufak ufak karistiriyoruz. Kisa bir sure sonra yag iyice isinacak ve minik baloncuklar cikmaya baslayacak, aynen asagidaki fotograftaki gibi:


Bu esnada hizli davranmali ve hemen tencereye bir kasik domates salcasini eklemelisin. Salca ve tarhana iyice birbirine karisacak ve muhtemelen kucuk toplar haline gelecektir. Kasigin ucuyla yavas yavas bastir o toplara. Salcayi yaklasik bir dakika kadar kavur. 



Bir dakikalik kavurma suresinin sonunda tencereye yarim kase soguk su ekliyoruz. Neden yarim kase diye soracak olursan, az su icerisinde kasigi kucuk daireler seklinde hizlica karistiriyoruz hatta buna cirpiyoruz bile diyebilirim. Bu hizli karistirma islemi sonunda o biraz once topak topak olan salca ve tarhana birbirinden ayriliyor ve gerekli kivami aliyor. Eger burada tum suyu koyarsak o kucuk dairesel hareketleri yapamiyoruz. 

Salca ve tarhanayi yarim kase su ile iyice cozdukten sonra uzerine bir bucuk kase daha suyu ve tavuk bulyonu ekliyoruz. Tavuk bulyon da istege bagli ama corbaya sahane lezzet veriyor. Mutlaka deneyin tavsiye ederim.  

Son islem olarak da corbamizin icine iki kasik daha tarhana ekliyoruz.


Onbes dakika boyunca orta ateste kaynayacak corba, bu esnada vakit buldukca corbayi karistirmayi unutma. Eger yuksek ates verirsen corba tasar, yer gok tarhana olur. Bu yuzden dikkatli ol, bir de aksam aksam mutfak temizlemeye ugrasma. 

Bunun sonrasinda sana corbayi kasiklamak kaliyor degerli tarhana sever. Afiyet olsun. 





2 yorum: